Voorkom blessures
Badmintonnen is leuk! En in principe is het ook gezond. Toch lopen veel mensen tijdens het badmintonnen een blessure op. Blessures zijn in de meeste gevallen goed te voorkomen door een goede warming up en cooling down, maar ook door de juiste materialen te kiezen. Als trainer kun jij jouw spelers hierbij helpen!
- Schoenen
Laat je spelers goede schoenen met een anti-slip zool dragen om kans op blessures ten gevolge van wegglijden op de baan te voorkomen.
Voorkom dat je spelers spelen met sportschoenen met een hoge zool, zoals hardloopschoenen, omdat deze het risico op het door de enkel gaan kunnen verhogen.
Adviseer je spelers om schoenen zo vaak als mogelijk te vervangen, omdat oudere schoenen minder steun geven aan de voet.
Zorg dat de speler zijn veters goed strikt en zorg er voor dat ze niet te lang zijn zodat hij er over kan struikelen.
Als het mogelijk is, laat spelers dan nieuwe schoenen eerst kort (bijvoorbeeld thuis) inlopen voordat je ze op de baan draagt.
- Kleding
Laat je spelers kleding dragen die een vrije beweging mogelijk maken. Behalve innovatieve compressie kleding, kan kleding van bepaalde materialen de huid irriteren.
Sommige trainingspak broeken hebben ritsen aan de zijkant van de benen. Deze kunnen helpen het trainingspak uit te doen, maar let op dat de speler de ritsen wel dicht doet als je warm gaat slaan om te voorkomen dat hij er over struikelt.
- Sieraden
Laat je spelers tijdens het spelen zo min mogelijk sieraden dragen. Sommige sieraden kunnen wel gedragen worden tijdens het spelen, mits ze geen onacceptabel risico veroorzaken. Zo kunnen knopjes in de oren goed, maar lange oorbellen worden afgeraden vanwege het grote risico op blessures.
- Rackets
Zorg ervoor dat spelers spelen met een stroeve grip en laat ze de grip regelmatig vervangen. Een gladde grip kan namelijk een gevaar zijn voor de medespeler, tegenstander of toeschouwers. Maar het betekent ook dat de speler de grip steviger vast moet houden, waardoor er meer risico is op een spierblessure zoals verrekking of tenniselleboog.
Laat spelers ook letten op scheurtjes in de schaft van het racket – het blad gaat met 300 km/u door de lucht, dus het is wel zo handig dat deze aan elkaar vast blijven zitten!
- Warming up
Opwarmen van de spieren door middel van generieke aërobe activiteiten (joggen, touwtje springen, etc.) voor spelen is nodig, omdat warme spieren minder kwetsbaar zijn voor blessures dan koude spieren.
Dynamische stretches (bijv. Lunges), die een geleidelijke toename van amplitude en snelheid behelsen zijn raadzaam te doen in een warming up. Voorwaarts en achterwaarts bewegen, side to side en rotatie bewegingen zouden ook moeten behoren bij een een goede warming up.
- Cooling down
Aan het einde van wedstrijden, licht joggen waarbij de snelheid afneemt tot een rustige looppas wordt geadviseerd om het lichaam te helpen verschillende mechanismen terug te brengen van inspanningsniveau naar rust. Statische stretches helpen spieren terug te gaan naar de lengte van voor de prestatie, wat belangrijk is om te voorkomen dat ze mettertijd korter worden.
- Oo de baan
Probeer zo veel als mogelijk te voorkomen op harde ondergrond te spelen. Mocht het niet te voorkomen zijn, probeer oefeningen te variëren zodat je de belasting op verschillende spieren en gewrichten vermindert.
Het hebben van een natte handdoek naast de baan kan handig zijn om de onderkant van je schoenen schoon te maken. Dit kan handig zijn als de vloer stoffig is. Zorg er wel voor dat het teveel aan vocht van de zolen afgewreven wordt voordat je spelers de baan op gaan.
Verwijder losse shuttles die op of net om de baan liggen, deze kunnen gevaarlijk zijn.
Laat de voorspeler in dubbelspel, niet volledig omdraaien om te zien wat zijn partner doet als de shuttle in het achterveld is omdat dit het risico dat je in de oog geraakt wordt significant doet toenemen.
- Techniek
Het gebruik van een ontspannen losse grip helpt te voorkomen dat je speler een tennis elleboog krijgt.
Zorg ervoor dat de spelers bij de uitvalspas de voet in de richting van het raakpunt van de shuttle zetten. Laat ze met de knie en voet in dezelfde richting buigen.
Leer een goede squat uitvoeren, dit helpt je spelers te landen en springen op een veiligere manier. Creëer een positie waarbij de rug parallel is aan de schenen en waarbij je knieën boven je voeten blijven