Dropshot (1)



10 Minuten


Dropshot (1)

Wat

Het aanleren/verbeteren van de dropshot i.c.m. plaatsen.

Doel

Het kunnen slaan van een geplaatste dropshot zo kort mogelijk achter en zo laag mogelijk over het net in een bepaalde richting.

Omschrijving

De forehand dropshot wordt zoveel als mogelijk geslagen met een forehand -grip.

Waar

Vanuit het achterveld zo kort mogelijk in het voorveld van de tegenstander slaan. 

Wie

Twee spelers.

Materiaal

Markeringspunten en voldoende Multifeeding shuttles.

Hoe

In aanvang staat de aangever aan dezelfde zijde van het speelveld waarbij de shuttle aangegooid wordt op slag hoogte van de uitvoerder. Aansluitend in een 1:1 situatie waarbij men tegenover elkaar staat aan beide zijden van het net/speelveld en kan er zowel rechtdoor als cross gespeeld worden. Als laatste kunnen we een tactische keuze maken waar een dropshot te slaan.

Wanneer wordt de slag gebruikt

In alle speldisciplines.

Waarom wordt de slag gebruikt

Favoriete eigen sterke slag, om de tegenstander die te lang in het achterveld blijft hangen in het voorveld uit te spelen, om initiatief te nemen, om te scoren.

how_is_stroke_used

Bij bovenhandse slagen is met name de oog/hand coördinatie essentieel waarbij de niet slaghand wijst in de richting van de te ontvangen shuttle. Door het met de linkerarm/hand te wijzen naar de shuttle staat de linker schouder wat naar voren en de rechter schouder wat naar achteren, rechter elleboog licht gebogen, rechter arm iets naar achteren, racketblad wijst naar boven. Verplaats het lichaamgewicht van standbeen(links) naar niet standbeen(rechts). Zwaai de rechterschouder en arm naar voren, terwijl de onderarm vertragend proneert. Het raakpunt, met een bladstand tussen de 45 en 100°, is net voor of iets boven de schouder. Na het slaan van de shuttle volgt een lichte door/uitzwaai.

Aandachtspunten

Ontspannen forehand-grip, net voor het raakpunt lichte spanning in alle vingers, racketblad moet bij raakpunt evenwijdig zijn aan het net (met de hand tegen) voor een cross clear met de hand mee slaan. Bij bovenlichaamtorsie linkerschouder uitdraaien naar achteren.

Verdieping

Vanuit stand naar de beweging.

Vereenvoudiging

Lukt het niet doordat de shuttle o.a. afwijkt in de breedte speelveld van de richting eerst zorg dragen voor het juiste richtingsgevoel daarna pas de scherpte van de slag. (met de hand mee/tegen).

Variatietips

Oefen eventueel bewust zowel met de hand als met de hand tegen spelen.

Extra Info

Is er sprake van een wat vlakkere bladstand dan zal de vlucht van de shuttle wat lager en horizontaler plaatsvinden. We praten dan over een aanvallende dropshot. Bij een verdedigende dropshot is de bladstand wat meer naar achteren.
Is er sprake van een dropshot aan de backhand-zijde van het lichaam dan zal een arround the head slag gemaakt moeten worden. Vanuit de achterzwaai zal de onderarm maximaal geproneerd moeten worden waarbij met een open bladstand het raakpunt van de shuttle boven het hoofd danwel linkerschouder moeten plaatsvinden i.p.v. direct uit te stappen met het rechterbeen, zal eerst met het linkerbeen een stap naar links achterwaarts(voet iets naar buiten) gezet moeten worden om onder de shuttle te moeten komen alvorens we met het rechterbeen uitstappen.